La cererea unui grup de credincioși, fii ai satului Măriuș, la data de 16 august 1992, starețul de atunci al Mănăstirii Rohia, actualul episcop al Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Dr. IUSTIN, din încredințarea ÎnalPreasfințitului Părinte JUSTINIAN Chira, s-a hotărât trimiterea a trei viețuitori de la Mănăstirea Rohia la nou înfiițata Mănăstire Măriuș, stareț fiind numit Ieromonahul Gherontie, originar din Vadul Izei, județul Maramureș.
Prima Sfântă Liturghie de instalare a fost săvârșită pe 16 august 1992 pe o scenă improvizată în câmp deschis, nefiind încă terminată nici căsuța de 7X3,5 mp, care avea o bucătărieși un mic dormitor, care până în 1994 au ținut loc și de biserică.
Biserica de lemn de brad s-a executat între 1992 – 1994. Curentul electric a fost introdus în 1994 de către fam. Blaga Romulus, fiu al satului. Pictarea bisericii s-a făcut între anii 1997 – 1998 de către Topan Dorel din Baia Mare. În anul 2000 s-a târnosit biserica de către P.S. IUSTIN și a fost pusă piatra de temelie pentru noua biserică de zid.
Între anii 1993 – 1997 a fost ridicată vechea casă monahală cu bucătărie, trapeză, 4 chișii și 3 dormitoare pentru pelerini.
1998 – un mic altar de vară
1999 – Clopotnița cu 3 clopote
2000 – Anexe gospodărești
2002 – a fost introdusă apa curentă pe cheltuiala fam. Bogdan Marin din Valea Vinului.
Biserica veche are hramul „Izvorul Tămăduirii”, fiind ales de Î.P.S. Justinian și fostul protopop al Sătmarului, Pr. Alexandru Tincu, care au ales tot împreună locul de mănăstire.
Tradiția locală spune că un grup de credincioși din Măriuș, care aveau feciori și bărbați plecați la război, au făgăduit lui Dumnezeu că dacă li se vor întoarce teferi vor construi o bisericp în hotarul satului.
Acest lucru se împlinește abia în anul 1992 pe 16 august când, s-a deschis oficial, Mănăstirea Măriuș, moment în care P.S. IUSTIN le-a spus celor prezenți: „V-am adus viețuitori de la Rohia pentru nou înfiițata mănăstire de aici, dacă nu o să îi ajutați, îi voi duce înapoi”. Credincioșii și preoții din jurul Mănăstirii ne-au ajutat și ne-au făcut să rămânem, fiind acum fiii acestor locuri.
În anul 2000 a fost târnosită biserica veche din lemn de brad de către P.S. IUSTIN și a fost așezată piatra de temelie a noii biserici de zid cu hramurile Sf. Ierarh Nicolae și Adormirea Maicii Domnului.
2001 – 2010, s-au desfășurat lucrările de construcție
2010 – 2015, curentul electric și pictura interioară și exterioară de către pictorul Dumbrăveanu Brăduț din Sibiu
2016 – 2019, mobilierul și iconostarul din lemn de stejar, meșter fiind Câmpeanu Nicolae din Dej.
2017, încălzirea și pardoseala, placarea cu marmură pe interior și granit și piatră pe exterior și au fost demarate lucrările de ridicare au unei case monahale noi, care cuprinde trapeză cu 85 de locuri de luat masa, bucătărie, centrală termică, cămări la demisol. La etajul I biroul starețului, dormitor, 2 băi, 2 apartamente oficiale, la etajul II se găsesc 9 chilii cu câte o baie pentru 2 chilii, jumătate din investiție fiind asigurată de fam. Bogdan.
20 octombrie 2019, are loc târnosirea bisericii noi de către P.S. Dr. IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și P.S. Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar.